Monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds populairder. Dit komt doordat ze steeds goedkoper worden en er steeds meer opgewekt kan worden. Er zijn twee soorten zonnepanelen, namelijk monokristallijn en polykristallijn. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen deze twee soorten zonnepanelen!

Wat zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van een enkel kristal, waardoor ze een hogere energie-efficiency hebben. Dit komt omdat de elektronen in hetzelfde patroon bewegen, wat resulteert in minder weerstand. Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar ze produceren ook meer energie over hun levensduur.

Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van verschillende kristallen die samengeperst worden tot een panel. Deze panelen hebben minder weerstand tussen de elektronen, waardoor ze efficiënter stroom opwekken. Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn, maar ze hebben een lagere energie-efficiency.

Hoe worden ze gemaakt?

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van een enkel kristal, meestal silicium. Deze panelen zijn duurder dan polykristallijne panelen, maar ze zijn ook efficiënter. Omdat ze gemaakt zijn van een enkel kristal, hebben ze een symmetrische structuur waardoor de elektronen vrij kunnen bewegen. Dit maakt ze beter in staat om licht op te vangen en om te zetten in elektriciteit.

Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van verschillende kristallen die samengeperst worden tot één plaat. Deze panelen zijn goedkoper dan monokristallijne panelen, maar minder efficiënt. Ze hebben echter wel het voordeel dat ze makkelijker te maken zijn en minder ruimte innemen.

Wat zijn de verschillen tussen de twee?

De keuze tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen hangt af van verschillende factoren.

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van een enkel kristal, waardoor ze een hogere efficiëntie hebben dan polykristallijne zonnepanelen. Dit betekent dat ze meer elektriciteit opwekken per vierkante meter. Monokristallijne zonnepanelen zijn ook beter bestand tegen schade door weersinvloeden, zoals hagel of harde wind. Daarnaast worden ze minder snel verouderd door UV-straling.

Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van verschillende kristallen die samengeperst worden tot één paneel. Ze hebben een lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen, maar zijn wel goedkoper om te maken. Polykristallijne panelen presteren minder goed in koude en bewolkte omstandigheden.

Welke soort is beter?

Als je aan het nadenken bent om zonnepanelen te kopen, is een van de eerste dingen die je moet beslissen welk soort panelen je wilt.

Er zijn twee hoofdtypen van zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. Beide hebben hun voor- en nadelen, dus hoe weet je welke beter voor jou is?

Monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van een enkel soort kristal (meestal silicium), waardoor ze een hogere energie-efficiency hebben dan polykristallijne panelen. Dit betekent dat ze meer elektriciteit uit hetzelfde oppervlaktegebied produceren. Monokristallijn panelen zijn ook donkerder van kleur, wat betekent dat ze minder last hebben van vervuiling en algegroei.

Nadelen: Monokristallijne panelen zijn duurder dan polykristallijne panelen en ze vereisen meer precisie bij het maken ervan.

Back to top