Isoleren om de woning te verduurzamen

Als je denkt aan isoleren, denk je misschien aan een dikke laag isolatiemateriaal op de muren of het dak. Maar er zijn tal van manieren waarop je jouw woning kunt isoleren. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten isolatie en welke het beste bij jouw woning past.

Wat is isolatie?

Isolatie is het proces waarbij een materiaal of oppervlak wordt afgesloten van zijn omgeving. In de bouw is isolatie bedoeld om heat, kou, geluid, trillingen en/of elektromagnetische straling tegen te gaan. Isolatie kan worden toegepast in muren, vloeren, daken, ramen en deuren. Het doel van isolatie is het binnenhouden van warmte in de winter en het buitenhouden ervan in de zomer.

De verschillende soorten isolatiematerialen

Overzicht van de verschillende soorten isolatiematerialen
Mineralwol
Mineralwol is een veelgebruikt materiaal voor isolatie. Het is een lichtgewicht, flexibel materiaal dat gemakkelijk te installeren is. Mineralwol kan worden gebruikt als spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Het heeft een goede isolatiewaarde en is brandveilig.

Glaswol
Glaswol is een ander veelgebruikt materiaal voor isolatie. Het is een stevig materiaal dat niet verkleurt of uitzet. Glaswol kan worden gebruikt als spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is ook brandveilig.

Polystyreen (EPS)
Polystyreen (EPS) is een hard schuim plastic dat veel wordt gebruikt als dakisolatie en vloerisolatie. EPS heeft een hoge isolatiewaarde en is makkelijk te verwerken. Het is echter niet brandveilig.

Polyurethaan (PUR)
Polyurethaan (PUR) is een elastisch schuim plastic dat veel wordt gebruikt als spouwmuurisolatie. PUR heeft een hoge isolatiewaarde, is elastisch en makkelijk te verwerken. Het is echter niet brandveilig.

Hoe kan ik mijn woning isoleren?

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolerende platen en rollen aanbrengen in de muur, vloer of het dak. Je kunt ook isolatietape gebruiken om gaten en kieren af te dichten. Er zijn ook speciale isolatiematerialen verkrijgbaar voor elektrische apparaten, waterleidingen en kachels.

Isolatie tips

In deze tijd van het jaar is het belangrijk om te denken aan isolatie. Het kan je helpen om energie te besparen en geld te besparen op je energierekening. In dit artikel geven we tips over hoe je je woning kunt isoleren.

-Isolatie van de muren: Een eenvoudige manier om de warmte binnenshuis te houden, is door de muren beter te isoleren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het toepassen van isolatiematerialen of het plaatsen van isolatiefolie achter behangpapier.
-Isolatie van het dak: Ook het dak verliest veel warmte, vooral als er sprake is van een slechte isolatie. Een goede manier om dit probleem op te lossen is door het plaatsen van isolatiematerialen of een dakisolatiefolie.
-Isolatie van ramen en deuren: Een andere plek waar veel warmte verloren gaat, zijn ramen en deuren.

Back to top